Pe 22 aprilie sărbătorim Ziua Pământului

„Ziua Pământului”, care se sărbătoreşte în fiecare an pe 22 aprilie,  a intrat în calendarul manifestărilor dedicate mediului înconjurător în anul 1970, datorită senatorului american Gaylord Nelson şi a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

În anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În prezent există peste 4.000 de organizaţii neguvernamentale,  în 170 de ţări ale lumii ce promovează acţiuni de educare a populaţiei în spirit ecologic. Se fac tot felul de activităţi pentru mediul înconjurător, pe perioada denumită Săptămâna Pământului, săptămâna dinaintea Zilei Pământului sau chiar în Luna Pământului (toată luna aprilie).

Aşa cum declara însuşi senatorul Gaylord Nelson: „Ziua Pământului a prins din cauza răspunsului spontan, la toate nivelele sociale. Nu a fost nici timp, nici resurse pentru a organiza 20 de milioane de demonstranţi, precum şi mii de şcoli şi comunităţi locale care au participat. Acesta a fost lucrul remarcabil despre Ziua Pământului, s-a organizat singură.”

Facebook, canalul de socializare omniprezent, se implică în activităţile acestei zile şi împreună cu organizaţia Zilei Pământului, vor să strângă, cu ajutorul unei aplicaţii – “Un miliard de acţiuni verzi”, care reprezintă promisiuni de la oameni. Acestea vor fi apoi prezentate la Conferinţa ONU asupra Dezvoltării Sustenabile, de la Rio de Janeiro, din iunie 2012.

Ziua Pământului se sărbătoreşte şi în România, deşi nu la aceeaşi amploare ca în alte ţări.  Noi românii putem contribui individual la acest eveniment printr-un simplu gest, care se poate traduce prin a lăsa maşina acasă, plantarea unui copac, strângerea gunoaielor din proximitate, acţiuni de voluntariat sau transmiterea de mesaje privind importanţa protecţiei mediului.

Sursă foto: apps.facebook.com/billionactsofgreen; librarykvpattom.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *