Vacanţa lui Rachel – Dependenţa este doar o boală

De câte ori auzim că o persoană din jurul nostru se confruntă cu o dependenţă, avem tendinţa de a-i trata ca paria societăţii. Ne ascundem după deget şi încercăm pe cât posibil să ne îndepărtăm de ei. O mare greşeală, pot spune, pentru că dependenţa este o boală ca oricare alta şi poate fi tratată ca atare.

Conform dicţionarului, dependenţa reprezintă o stare de subordonare, o stare de intoxicaţie cronică rezultând din absorbţia repetată a unui drog sau medicament şi care se manifestă prin nevoia de a continua această absorbţie. Însă este de ştiut că aceasta reprezintă mult mai mult; fie ea într-o formă uşoară, concretizându-se în nevoia de a face cumpărături continuu sau de a fuma, sau într-o formă mai gravă, amintind aici de droguri, dependenţa este acel demon care preia controlul vieţii nostre, schimbându-ne deciziile, valorile şi transformându-ne într-un om slab, pierdut.

Vacanţa lui Rachel (Rachel’s Holiday) lectura pe care o recomand pentru această săptămână, opera lui Marian Keyes, nu este o carte despre o vacanţă propriu-zisă, ci despre aventurile eroinei principale la dezintoxicare; despre lupta ei acerbă cu drogurile şi alcoolul. Milioanele de ore de terapie în grup sunt înnebunitoare pentru Rachel, dar, chiar în momentul în care e pe punctul să clacheze, viaţa ei ia o turnură neaşteptată. Deşi simte că toţi din jurul ei au abandonat-o şi că nu îi pot înţelege pofta de viaţă, cu ajutorul timpului petrecut departe, Rachel reuşeşte să se regăsească.

Chiar dacă titlul e ironic, perioada pe care eroina o petrece la dezintoxicare va avea acelaşi efect asupra ei ca şi o vacanţă propriu-zisă: se va întoarce acasă cu bateriile încărcate, va lăsa în centru toţi demonii cu care s-a luptat şi va merge zâmbind înainte.

Ce învăţăm de aici? Dependenţa este ca orice boală vindecabilă. Cu tratamentul corect şi persoanele dragi alături, oricine o poate învinge. Şi mai apoi, se va simţi exact ca o vacanţă binefăcătoare.

Sursă foto: bp.blogspot.com

 

2 Responses to Vacanţa lui Rachel – Dependenţa este doar o boală

  1. Teodora, cartea suna foarte bine desi mi-e putin neclara partea cu “Dependenţa este ca orice boală vindecabilă. Cu tratamentul corect şi persoanele dragi alături, oricine o poate învinge. “, dat fiind ca in rezumatul tau vizavi de carte spui “Deşi simte că toţi din jurul ei au abandonat-o şi că nu îi pot înţelege pofta de viaţă, cu ajutorul timpului petrecut departe, Rachel reuşeşte să se regăsească.”

    Tocmai ca sa inteleg povestea lui Rachel si daca cei din jur au ajutat-o sau faptul ca s-a regasit pe ea insasi, promit ca am sa citesc cartea.

    • Ma refeream in descriere ca ea nu vede la inceput cat de mult greseste fata de ai ei si considera ca problema e la ei, nu la ea 🙂 Trebuia sa te intrig cumva, nu? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *