Trend: haine pentru copii din bumbac organic!

Sunt sigură că expresia “Dacă e de bumbac,e bun” vă este cunoscută. Părinții noștri ne-au explicat că hainele din bumbac sunt din țesături naturale, sunt comfortabile și lasă pielea să respire. Se pare că lucrurile nu mai stau așa, nu de când termenul ‘bumbac organic’ a apărut în industria textilă.

Bumbacul organic (sau eco) se produce din plante nemodificate genetic,  crescute fără pesticide toxice și alte îngrășăminte. Țesătura produsă din bumbacul organic este o pânză neînălbită, vopsită doar cu coloranți naturali. Bumbacul clasic este creat prin metode exact opuse celor detaliate mai sus. Țesătura din bumbac clasic conține urme de pesticide și coloranți ce pot crea o reacție alergică în contact cu pielea, în special cea a bebelușilor, care este de 5 ori mai subțire și mai sensibilă decat pielea adulților. Însă ambele tipuri de țesături sunt aprobate și certificate pentru a fi folosite ca țesături  pentru hainele copiilor, la nivel global.

Cât de mare este riscul ca o haină din bumbac clasic să afecteze pielea copiilor comparativ cu hainele din bumbac organic, nu se știe. Bumbacul este cultivat pe 2.5% din suprafețele arabile ale lumii și reprezintă o industrie mult prea mare care produce mult prea mulți bani pentru ca astfel de informații să fie oferite publicului larg.

Ceea ce se știe este că în acest moment hainele pentru copii din bumbac organic sunt mai scumpe decât hainele din bumbacul clasic, iar în final prețul influențează cererea. De exemplu, un  body eco alb poate costa 30 RON – 40 RON, față de 15 RON – 20 RON, prețul unui body din bumbac clasic. Iar o pijama eco poate ajunge până la 100 Ron, în timp ce o pijama simplă clasică se vinde cu 30 RON.

Vestea bună este că la nivel global producția de bumbac organic este în creștere. În curând vom găsi și la noi din ce în ce mai multe produse cu eticheta “verde” în magazinele cu haine pentru copii, iar o ofertă diversificată înseamnă și un preț mai bun.

Ca să închei acest articol într-un ton optimist, cred că ar fi minunat ca bumbacul să fie doar de calitate “eco”. Aș vrea să putem transmite ideea că “dacă e de bumbac, e bun” mai departe copiilor noștri, fără a ne face griji de altceva.

Voi ce părere aveți?

 

Ana Maria Fȋntȋnaru (ElefantelulRoz.ro)

 

Sursa foto: organic-cotton.us

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *