Şi plantele pot face rău

Nu trebuie să fii specialist în botanică pentru a-ţi da seama cât de importante sunt plantele în viaţa noastră. Acestea nu sunt doar frumoase, ajutând la îmbunătăţirea esteticii casei, ci ajută şi la purificarea aerului pe care îl respirăm; astfel, plantele filtrează dioxidul de carbon expirat şi eliberează oxigen, ajutând şi la creşterea umidităţii.

Însă, cum orice bun are şi un rău, există anumite categorii de plante care pot dăuna sănătăţii noastre. Folosite într-o manieră greşită, acestea ne pot crea suferinţe mai mari decât medicamentele în sine.

Leandrul este o plantă superbă, foarte des folosită pentru înfrumuseţarea gospodăriilor. Însă, trebuie să ştiţi că seminţele şi frunzele acesteia sunt foarte toxice şi pot provoca atacuri cerebrale, probleme intestinale sau probleme cardiace, astfel încât este interzisă atingerea leandrului sau folosirea lui în scopuri gastronomice. În trecut, ceaiul de leandru era folosit de sinucigaşi sau de femei pentru a avorta.

Ricinul este o plantă foarte cunoscută, mai ales pentru uleiul extras din seminţele acesteia. Proprietăţile uleiului sunt utilizate în reglarea digestiei dar şi în procesele îngrijirii părului. Ce nu ştiţi însă este că ingerarea unei singure boabe a acestei plante poate ucide un om în doar câteva minute.

Echinaceea este probabil cea mai cunoscută plantă, care ajută la refacerea rapidă a imunităţii şi are o utilitate nemaipomenită în cazurile gripale. Aparent inofensivă, această plantă poate face rău dacă este folosită în combinaţie cu anumite medicamente. Astfel, dacă cineva suferă de diabet de tip 1, lupus, artrită reumatoidă, sau a fost supus unui transplant de organe, nu trebuie să consume ceai de echinaceea, întrucât stimulează sistemul imunitar, atacând efectele medicamentelor.

Muşeţelul este una dintre cele mai utilizate plante. Acesta are un efect tonic, de stimulare a organismului, este aromat, analgezic, şi un bun medicament pentru stomac. Însă există situaţii în care această plantă poate dăuna organismului. Nu se foloseşte tinctura de muşeţel pe timpul sarcinii, întrucât poate dăuna bebeluşului, nu se combină cu medicamente anticoagulante şi nu trebuie luat împreună cu medicamente sedative sau alcool.

Traiul sănătos implică şi atenţia la detalii. Astfel, înainte de a începe un nou tratament, analizaţi-vă foarte bine opţiunile şi nu vă luaţi după aparenţe.

 Sursă foto: gradina.acasa.ro

5 Responses to Şi plantele pot face rău

 1. Și ai uitat să menționezi ficusul. Știu că nu i-ar trece cuiva prin cap să-l mănânce, dar uite că mie mi-a trecut când eram mică. Și apoi, pentru că nimeni nu știa care este motivul pentru care îmi este rău, a luat și tata o gură de frunză de ficus. Și am stat amândoi lați o zi întreagă :)).

  • Uite ca nu am stiut de efectul acesta al ficusului :)) Multumesc, Ines, promit sa nu gatesc ficus niciodata 🙂

  • Vai, Ines, ce tata “supportive” ai. Uite de asta nu prea imi plac mie plantele in casa. In curte, Domle’, cu cateii! 🙂

 2. As mai adauga:

  Crizantemele
  Partile otravitoare ale acestei plante sunt frunzele si tulpina, iar in urma expunerii prelungite la Crizanteme, la unele persoane pot sa apara dermatite.

  Lacramioara (Convallaria majalis)

  Oamenii recolteaza florile in perioada infloririi, le pun la uscat si le utilizeaza sub forma de ceai contra durerilor de cap, ametelilor si afectiunilor cardiace. Specialistii sustin ca planta este otravitoare si nu trebuie consumata sub nicio forma deoarece are reactii adverse. Ea poate produce greturi, dureri abdominale, crampe si poate cauza aritmie cardiaca.

  Narcisele
  Aceste vestitoare ale primaverii albe si galbene, sunt toxice in cazul in care se consuma bulbul in cantitati mari. Se poate intampla acest lucru deoarece bulbii de narcisa pot fi confundati foarte usor cu arpagicul. Simptomele sunt: greata, varsaturi si crampe. Este necesara interventia medicului pentru hidratare intravenoasa.
  Mare grija ce fel de plante tineti in apartament si mai ales in ce locuri le plasati. Nimeni nu isi doreste ca micutul lor sa intre in contact cu o astfel de planta “rautacioasa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *