Sănătate… Britanică!

Ȋn ultimii doi ani am petrecut 14 luni în Anglia, unde am locuit în orăşele mici, aş putea să le spun chiar sate englezeşti, iar de curând am avut şansa să stau în Londra timp de o săptămană. Deşi la o primă vedere s-ar putea spune că au un stil de viaţă nesănătos, am să vă detaliez câteva din obiceiurile lor pentru o viaţă sănătoasă.

English breakfast-ul pare foarte nesănătos la prima vedere dar, daca e să ne luăm după dr. Gheorghe Mencinicopschi, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, la care nu trebuie să renunţăm cu nici un preţ. Dimineaţa ar trebui să consumăm circa o treime din hrana zilnică, iar meniul ar trebui să conţină: grăsimi (unt, brânzeturi, ouă), proteine (carne roşie, ouă), glucide lente (pâine integrală, orez integral, cartofi fierţi).

Acestea nu se consumă toate la o masă, ci in zile diferite, cu excepţia ouălor, care pot fi consumate cu alte proteine. Cei care sar peste micul dejun se expun riscului de a deveni supraponderali sau obezi, spre deosebire de cei care iau micul dejun. Micul dejun, în situaţii speciale, poate fi şi singura masă din zi, dacă aportul de nutrienţi este echilibrat şi suficient cantitativ. Englezii consideră micul dejun masa cea mai importantă din zi.

Dintre englezii cu care am avut plăcerea să interacţionez în interes profesional, la supermarket sau în alte circumstanţe, femeile nu păreau a purta haine mai mari de mărimea “M”, iar majoritatea bărbaţilor erau “fit”, nu se vedea nici o urmă de burtă de bere, deşi sunt fani înrăiţi ai berii. De exemplu, un coleg englez, cu o funcţie destul de importantă, în cadrul unei corporaţii foarte mari din Anglia, se lăuda cu performanţa de a fi băut 14 beri, asta într-una din serile din săptămână, şi jur că în ziua imediat următoare era mai fresh decât mulţi dintre colegii care nu băuseră nimic.

Asta o fi insemnând că berea chiar ajută la slăbit? Recomand a nu se încerca dieta cu bere în cantităţi industriale decât în imediata apropiere a unui pat sau în compania prietenilor care îţi vor aminti unde e casa şi eventual îţi vor da o mână de ajutor sa ajungi cu bine acolo. 🙂

Lăsând gluma la o parte, englezii aleargă mult și se mențin ȋn formă cu multă mișcare. Se merită amintit că ei dispun de foarte multe parcuri amenajate unde pot alerga în voie şi nu au parte de câini maidanezi, care să-i latre şi eventual să-i muşte.

Ies la plimbare cu bicicleta ori de câte ori timpul le permite şi, pentru că vremea e cam ploioasă, poartă echipament termoizolant. Deorece circulă pe şosea (şi sunt respectaţi de şoferi) majoritatea poartă cască; e ilegal să nu porţi cască, dar eu am scăpat fără amenzi in zilele în care am uitat-o acasă. Oriunde sunt ghiduri turistice de vânzare vei putea cumpăra un ghid cu traseele pentru bicilete.

Englezii nu fac ore suplimentare la birou, ei incearcă sa petreacă cât mai mult timp cu familia şi copiii. Un lucru care îmi place enorm la ei: sunt mereu puşi pe şotii şi îşi permit sa redevină copii în orice moment din zi.

Nu sunt deloc stresaţi la locul de muncă; dacă noi românii dăm impresia că arde de fiecare dată când se apropie deadline-ul pentru un proiect, ei sunt foarte calmi şi uneori te-ai putea trezi că toţi managerii de proiect şi-au luat concediu, tocmai în pragul livrării.

Englezii sunt eco, încearcând să consume cât mai puţină apă în timpul treburilor casnice; de asta o să vedeţi întotdeauna în chiuveta de la bucătărie un vas folosit pentru spălatul vaselor.

Londonezii folosesc foarte mult mijloacele de transport în comun. Piesa centrală a transportului public este London Underground—denumit în mod obișnuit de localnici “Tube”, care prezintă doisprezece linii interconectate. Este unul dintre cele mai vechi, cele mai lungi, precum și cele mai vaste sisteme de metrou din lume, datând din anul 1863.

Recomand experienţa de a locui în Anglia, te ajută la formarea personală şi să pui în balanţă oportunităţile pe care ţi le oferă (sau nu) România.

Sursa foto: travellondon.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *