Povestea unei campioane – Reversul medaliei

Privită din afară, fiecare poveste pare simplă şi oricine consideră că are dreptul să o comenteze. Suntem cu toţii specialişti în absolut toate domeniile şi credem că nu mai există altceva dincolo de ochii noştri. Din fericire, sunt oameni care ne prezintă poveştile aşa cum sunt ele şi astfel reuşim să pătrundem dincolo de aparenţe.

Cartea Reversul Medaliei, povestea neştiută a Andreei Răducan este o carte intensă despre sportul de performanţă, despre o sportivă care a găsit puterea de a merge mai departe după nedreptatea de la Sydney. Această carte ne încearcă ideile şi ne pune să reflectăm la nedreptăţile şi durerile pe care le-am trăit pe propia piele.

Andreea Raducan, campioană olimpică şi multiplă campioană mondială la gimnastică ne povesteşte viaţa sa, începând de la primii paşi pe barnă, până la momentul nefericit în care i s-a confiscat medalia de aur din pricina unei pastile pentru răceală. Deşi iniţial am considerat că o să am parte de o lectură liniară, istoria ei m-a emoţionat, m-a înfuriat, m-a determinat să urlu la arbitri şi m-a făcut să înţeleg că sportul nu repezintă numai ce vedem noi în sala de antrenament. Mai departe, ce m-a impresionat cel mai mult, pe lângă duritatea antrenamentelor, a fost simplitatea lucrurilor care le făceau fericite pe campioanele noastre: în timp ce tinerii de astăzi umblă după maşini, cluburi şi fug de acasă că nu le ajung banii primiţi, fetele noastre fugeau din cantonament doar pentru a-şi cumpăra dulciuri.

„Pentru noi, Andreea rămâne campioana olimpică de la Sydney şi credem că, dincolo de amănuntele pe care le veţi descoperi în această carte legate de cele întâmplate la Sydney, rămâne evident spiritul de învingător al Andreei. Exemplul ei de perseverenţă, determinare şi curaj. Speranţa că în timp, cândva, i se va face dreptate îi dă puterea să meargă mai departe şi să-i privească pe cei din jur cu încredere”, au declarat antrenorii Andreei, Mariana Bitang şi Octavian Bellu, în prefaţa cărţii Reversul Medaliei.

Lucruri de învăţat găsim multe în această carte. Să te ridici, să te scuturi de praf, să le zâmbeşti frumos celor care ţi-au făcut rău. Dar cel mai important, învăţăm să nu mai luăm ca atare elementele de suprafaţă şi ne face să simţim ruşine faţă de lucrurile pe care le-am criticat, fără să vedem imaginea de ansamblu.

Sursă foto: forum.b-o.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *