Poluarea de acasă

Pentru mulţi dintre noi, poluarea reprezintă un subiect obositor, mult prea repetat. Auzim pretutindeni noutăţi din acest domeniu şi totuşi considerăm că lucrurile mărunte, pe care le facem zi de zi, nu au cum să afecteze planeta.

Încă de la începutul anilor optzeci, suntem foarte conştienţi de efectele devastatoare pe care le are poluarea asupra mediului, pe o scară largă. În timp ce evenimente precum despădurirea junglei amazoniene sau dezastrul nuclear de la Cernobâl continuă să primească o expunere media superioară, împreună cu alte acte de sabotaj asupra mediului, trebuie neapărat amintit faptul că nu întreaga poluare are loc la o scară atât de mare. O mare parte din poluarea din lume îşi are rădăcinile mult mai aproape de casă.

Evitarea poluării poate reprezenta un loc de muncă full-time. Încercaţi să nu inhalaţi fum în trafic; ţineţi-vă departe de uzinele chimice şi şantierele în construcţie; purtaţi o mască atunci când mergeţi cu bicicleta sau lucraţi cu plante chimice. Toate acestea sunt suficiente pentru a vă face să vă doriţi să staţi în casă. Dar, conform unui număr mare de dovezi ştiinţifice, acest lucru ar fi de asemenea o idee rea.

Cercetările arată că nivelurile de poluanţi, precum gazele periculoase, pulberi în suspensie şi de alte lucruri chimice sunt, de obicei, mai mari în interior decât cele din exterior, chiar şi în cele mai poluate oraşe. Studiul realizat de doi oameni de stiinţă de la Universitatea din Texas sugerează că procesul de curăţare a casei este cel care face poluarea interioară mult mai periculoasă.

Cercetătorii au descoperit că duşurile, maşinile de spălat vase şi maşinile de spălat haine pot reprezenta surse importante de poluare în interior, deoarece ele extrag cantităţi infime de produse chimice din apa pe care o folosesc şi o transferă în aer. După o serie de experimente, experţii au constatat că gradul de expunere la substanţe chimice toxice din apa de la robinet prin inhalare este comparabilă cu expunerea pe care ar rezulta din consumul acesteia. Acest lucru este important, deoarece mulţi oameni sunt atât de preocupaţi de toxinele din apă, încât beau doar apă îmbuteliată, fără să ştie că sunt expuşi la astfel de poluanţi oricum prin simplul fapt că respiră în propria casă.

Scopul acestei cercetări este de a aduce un sentiment de perspectivă în toate dezbaterile cu privire la poluare şi de a nu mai încuraja pierderea timpului cu tot felul de campanii împotriva anumitor forme de poluare în aer liber; există motive de îngrijorare la fel de multe sau chiar mai multe în interiorul casei, chiar sub nasul oamenilor.

Folosirea unor plite pe gaz sau a unor lumânări, de exemplu, poate duce la un nivel înalt de monoxid de carbon şi pulberi toxice în interiorul casei, care sunt la fel de periculoase precum cele care se găsesc în mijlocul traficului intens. Camerele supraaglomerate, fără sisteme de ventilaţie, imprimantele cu laser, calculatoarele, covoarele sau vopsele, toate contribuie la mixul de substanţe nocive din interior. Implicaţiile poluării din interior asupra sănătăţii sunt încă neclare, dar oamenii de ştiinţă continuă să caute rezultate palpabile.

Totuşi, concluzia pentru aceste cercetări este una singură: înainte de a ne preocupa de problemele cauzate de industrie, ar fi logic să luăm în considerare, mai întâi, poluarea la scară mică, poluarea de acasă.

 

One Response to Poluarea de acasă

  1. Cred ca poluarea din interiorul casei este la fel de importantă ca poluarea exterioară şi trebuie să fim conştienţi de ambele în acceaşi măsură şi să ne expunem cât mai puţin oricărui tip de poluare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *