Persoanele cu dizabilităţi au nevoie de respect

Asociaţia euRespect vă învită în următoarele zile la o expoziţie de fotografie intitulată „Trepte” şi o seară de muzică şi dans – „Ritmurile diversităţii”, ambele parte a proiectului ”Schimbă-ţi perspectiva!” desfăşurat sub deviza ”Persoanele cu dizabilităţi au nevoie de respect, nu de prioritate!”, proiect ce îşi propune să contribuie la efortul de conştientizare a publicului cu privire la faptul că egalitatea de şanse într-o societate modernă începe cu respectul faţă de toate grupurile sociale care o compun şi atenţia la necesităţile lor.

Fotografiile sunt expuse la librăria Avant-Garde (Str. Lăpuşneanu, nr. 16, Iaşi),  până pe 29 iulie 2012.

Protagoniştii fotografiilor, Diana şi Alex, ambii utilizatori de scaun rulant, vă invită să redescoperiţi, alături de ei, oraşul Iaşi şi spaţiile citadine care ne sunt familiare, totul dintr-o altă perspectivă, pentru a nuanţa faptul că accesul la educaţie, cultură, la spaţiile recreative şi în definitiv la o viaţă normală este condiţionat de adaptările corecte.

Refuzând izolarea şi revendicând accesul la spaţiul public în oraşul în care trăiesc, învaţă şi muncesc, cei doi tineri, cu ajutorul fotografului Tudor Pantelimonescu, încearcă să transmită următorul mesaj: dizabilitatea nu este o condiţie a individului, ci o limitare a mediului în care acesta trăieşte.

Miercuri, 25 iulie 2012, începând cu orele 19.30, se va desfăşura o seară de muzică şi dans intitulată „Ritmurile diversităţii”, în spaţiul librăriei Librarium Palas Iaşi, situată vis-a-vis de caruselul veneţian.

„Ritmurile diversităţii” se adresează publicului ieşean de toate vârstele şi doreşte să transmită un mesaj simplu, dar important: diferenţele dintre oameni ar trebui privite ca resurse şi valorificate ca atare.

Deoarece cărţile, dansul şi muzica reprezintă trei dintre lucrurile care ne aduc împreună şi punctează asemănările dintre oameni, evenimentul încurajeză prezenţa în spaţiul public a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii şi se poziţionează împotriva prejudecăţilor, discriminării şi izolării sociale.

Pe lista invitaţilor se află trupa ieşeană Pinholes, artistul folk Andrei Bauer, Tango Desde Pasion şi ansamblul de dansuri ruseşti, Raduga. Momentele artistice vor fi completate de o proiecţie de fotografie din cadrul expoziţiei „Trepte” şi premii în cărţi pentru publicul prezent.

Sunteţi aşteptaţi cu drag!

Sursă foto: perspectiva.eurespect.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *