O singură zi

Viaţa e foarte frumoasă şi cu fiecare greşeală pe care o facem ne maturizăm până în punctul în care luăm decizia potrivită la momentul potrivit şi ne permitem să fim fericiţi. Dar ce se întâmplă dacă de frica de a ieşi din zona noastră de confort, din orgoliu sau din teama de a nu fi respinşi nu spunem lucrurilor pe nume? Ne va mai acorda viaţa o a doua şansă?

Recomandarea din această săptămână este „One Day” – „O singură zi”, o carte scrisă de Dave Nicholls  şi publicată în 2009, un bestseller tradus în 31 de limbi, care s-a plasat pe primul loc la vânzări în Marea Britanie, Italia şi Suedia.

Cartea redă povestea de dragoste dintre 2 tineri, Emma Morley  şi Dexter Mayhew, care deşi sunt îndrăgostiţi unul de celălalt nu găsesc niciodată ocazia perfectă pentru a-şi împărtăşi sentimentele. Cei doi  sunt împreună pentru o singură zi, 15 iulie 1988, ziua absolvirii facultăţii din Edinburg, pe când ea avea 22 şi el 23 de ani. De a doua zi o iau pe drumuri diferite. Aşadar, unde vor fi peste un an? Dar peste doi? Sau în fiecare an ce va urma? El e prea încrezut, iar ea nu e destul de încrezătoare pentru o relaţie, dar totuşi cei doi rămân prieteni.

20 de ani, 2 oameni

Pe parcursul următorilor aproape 20 de ani, din 1988 până în 2007, îi vedem pe Dex şi Emma prieteni la bine şi la greu, cu speranţe şi vise năruite, fiecare capitol are loc in aceeaşi zi in care s-au cunoscut, 15 iulie.

Este urmărită relaţia de prietenie care se dezvoltă între cei 2 de-a lungul anilor, vieţile lor care iau cursuri complet diferite, relaţiile pe care le are fiecare, până când  ambii descoperă că sunt mai fericiţi, mai veseli şi pur şi simplu nişte persoane mai bune doar atunci când sunt împreună şi că au fost întotdeauna îndrăgostiţi unul de celălalt.

Este o carte desprinsă din realitate, care ne prezintă viaţa aşa cum este ea, dulce-amăruie, cu încercări şi iluzii, cu nebunii şi situaţii caraghioase, cu vise adolescentine şi compromisuri.

Ce ne învaţă această carte? „Trăieşte fiecare zi ca şi cum ar fi ultima” e sfatul convenţional dar câteodată chiar nu ne reuseşte, nu avem întotdeauna energia necesară pentru asta. Trebuie totuşi să încercăm să fim buni, curajoşi şi îndrăzneţi şi să facem o diferenţă. Să nu încercăm să schimbăm întreaga lume, dar să încercăm să fim fericiţi. Să ne preţuim prietenii, să rămânem fideli principiilor noastre, să trăim cu pasiune şi pe deplin. Să experimentăm lucruri noi. Să iubim cu adevărat şi să fim iubiţi cu adevărat la rândul nostru, dacă avem vreodată şansa.

Sursă foto:  jasmology.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *