O nouă viaţă pentru lucruri

Auzim destul de des despre importanţa reciclării. Ni se pare destul de dificil să sortăm fiecare lucru după compoziţie şi ne scuzăm gândindu-ne că intervenţia nostră nu o să afecteze pământul.

Reciclarea este esenţială pentru ecologie, însă reutilizarea lucrurilor poate fi mai utilă. Reciclarea foloseşte, de fapt, energie, timp pentru transport şi combustibil pentru a a trimite obiectele în locurile definite. Dacă aveţi posibilitatea să reutilizaţi un lucru, economisiţi mult mai multă energie, mai mult timp şi mai mult combustibil, precum şi mai puţine emisii sunt produse. De la cutii de metal vechi, pungi de plastic, anvelope de biciclete, haine şi tastaturile de calculator, există multe modalităţi de a găsi o altă însemnătate obiectelor din casă, prin reutilizarea acestora.

Nu aveţi întotdeauna idei cum să le reutilizaţi? Pe BioTimes o să găsiţi o serie de articole prin care vom învăţa împreună cât este de distractiv să dai viaţă lucrurilor demult uitate.

1. Pungile din plastic. Sunt multe metode prin care acestea pot căpăta utilitate. Folosiţi-le în loc de saci de gunoi. Utilizaţi-le pentru a împacheta sandwich-urile la serviciu sau pentru pachetele trimise celor dragi. Mai mult, e bine să ai o pungă în maşină unde să-ţi aduni gunoiul, pe care o poţi arunca după, cu uşurinţă.

2. Hârtia. Pungile din hârtie sunt foarte folositoare. Acestea se pot transforma uşor în coperte pentru cărţi. De asemenea, cu ajutorul hârtiei poţi scoate ceara de pe haine. Trebuie doar să aşterni hârtia peste pată, să netezeşti cu fierul de călcat peste şi gata, ai o haină curată.

Masa din bucătărie trebuie şi ea protejată. Foloseşte bucăţi mari, chiar pagini de ziar, atunci când găteşti şi o să vezi că a face curăţenie nu mai este o corvoadă. Nu în ultimul rând, tăiaţi bucăţile de hârtie rămase nescrise pentru a vă crea mici post-it-uri.

3. Cutiile de margarină sau de îngheţată. Acestea reprezintă suporturile ideale pentru atunci când mai rămân porţii de mâncare, sau când doreşti să îţi iei mâncare la pachet. Mai mult, pentru iubitorii de flori, cutiile pot fi reutilizate drept ghivece.

4. Tuburile de la hârtia igienică. Te împiedici de cabluri peste tot? Ei bine, ori poţi trece cablul prin tub înainte de a-l băga în priză, pentru a nu se încâlci între ele, ori poţi înfăşura firul în jurul unui tub pentru a-l diferenţia de celelalte. De asemenea, îţi poţi proteja documentele atunci când lucrezi pentru mai multe în acelaşi timp. Trebuie doar să le rulezi, să scrii pe tub un cuvânt-cheie şi să introduci foaia înăuntru.

Chiar şi sfoara poate fi păstrată mai uşor, fiind rulată pe un tub. Pe lângă toate acestea, tuburile mai pot fi folosite drept bigudiuri, nefiind create dintr-un material care să afecteze părul.

Dacă ai multe elastice de păr şi mereu le pierzi, un tub îţi poate fi de mare ajutor. Le poţi rula pe el şi vei şti mereu unde să le găseşti.

5. Materiale textile. De la draperii, tricouri, pături, lenjerii de pat la rochii, toate pot fi reutilizate pentru curăţenie. Cârpele sunt utile pentru toţi, de aceea este bine să nu aruncaţi nici măcar o haină.

Sursă foto: brainpickings.org

2 Responses to O nouă viaţă pentru lucruri

  1. Paula Alixandrov

    Foarte fain articolul, am sa incerc si eu de acum sa reciclez mai mult.

  2. Pingback: Lucrurile au sens şi a doua oară | BioTimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *