Nu-ţi bate capul cu mărunţişurile!

… în fond, toate sunt mărunţişuri, aşa ne spune Richard Carlson în cartea sa cu acelaşi nume. Nu sunt înnebunită după cărţi de psihologie aplicată, însă aceasta este una care merită cu adevărat citită. Printre rânduri, aflăm cum să jonglăm cu fleacurile care ne umplu viaţa. Tonul jovial, prietenos, te invită la conversaţie şi te face să vezi că toate problemele de care te plângeai sunt de fapt lucruri de care nici nu-ţi vei aduce aminte după câteva luni.

Capitole precum Învaţă să trăieşti în prezent, Lasă-i pe alţii să aibă mereu dreptate, Numără până la zece, sau Vezi-ţi de treaba ta, e doar un spectacol trecător, ne învaţă să privim lucrurile la reala lor dimensiune, cu doar mici ajustări în viaţa noastră zilnică, examinându-ne priorităţile şi dorinţele şi orientându-ne viaţa în funcţie de scopurile noastre reale.

Ce învăţăm sănătos din această carte? Avem tendinţa să ne concentrăm mai mult pe aspectele care ne afectează decât pe cele care ne fac fericiţi. Exagerăm importanţa certurilor şi uităm care este esenţa acestei vieţi. Dar cu ajutorul sfaturilor potrivite, ne putem face viaţa mai bună şi mai plină.

“Ori de câte ori ne confruntăm cu veşti proaste, cu o persoană dificilă sau cu o dezamăgire de vreun fel, cei mai mulţi dintre noi recurgem la obiceiuri şi moduri de a reacţiona în faţa vieţii – îndeosebi în faţa adversităţilor – care nu ne sunt de prea mare folos. Exagerăm, pierzând simţul proporţiilor, ne cramponăm prea tare şi ne concentrăm asupra aspectelor negative ale vieţii. Când suntem blocaţi de lucruri mărunte – când suntem iritaţi, enervaţi şi uşor plictisiţi – modul nostru de a reacţiona exagerat nu numai că ne face să ne simţim frustraţi, dar se interpune în calea obţinerii celor dorite.”

 

One Response to Nu-ţi bate capul cu mărunţişurile!

  1. Pingback: Entuziasmează-te! | În grădina mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *