Idei… de carton

Vedem zi de zi cât de mult carton se aruncă pe la marile supermarketuri și chiar și noi generăm deșeuri din celuloză zilnic, dar mai ales atunci când cumpărăm un nou accesoriu pentru casă, un aparat electrocasnic nou sau chiar o nouă piesă de mobilier. Toate vin ȋnvelite ȋn carton. Auzim din ce ȋn ce mai des pe la radio si TV că trebuie să reciclăm cartonul, să ȋl refolosim, dar nu prea știm cum.

Ei bine, haideți să-l transformăm ȋn mobilier și accesorii pentru casă. Astfel, economisim bani (o măsuță din carton reciclat costă aproape zero față de o măsuță de cafea din magazin) și reutilizăm cartonul de la achizițiile anterioare. Uitați câteva exemple:

 Incepem cu cele simple. O măsuță pentru cafea ușor realizabilă. Trebuie doar atenție la detalii și măsurători precise, și, din câteva bucăți de carton ȋmbinate corect obțineți o măsuța cochetă și unică. Nu vă faceți griji ȋn privința rezistenței, cartonul ȋmbinat corect susține o greutate destul de mare.

Un alt exemplu este acest birou. Simplu, usor de realizat și unde mai puneți că puteți să vă lăudați la musafiri că l-ați realizat singuri? Pentru rezistență crescută se poate da pe laturile inferioare un strat de rășină, deși, conform studiilor de specialitate, cartonul corect ȋmbinat la punctele de rezistență are aproape aceeași rezistență ca PAL-ul.

Iubitorii de cărți pot să-si realizeze piese de mobilier originale, pline de personalitate și foarte practice. Această bibliotecă poate fi adaptată pentru gustul fiecăruia, iar limitările ȋn privința formei și dimensiunilor sunt date doar de imaginația proprie.

Pentru cei avansați și cu spirit de aventură, varianta de bibliotecă “melc” este mai complex de realizat, dar și satisfacția unui astfel corp de mobilier este pe măsură. Eu vă sfătuiesc ȋnsă să ȋncepeți cu proiecte mai usor de realizat și, când sunteți stăpân pe tehnica de ȋmbinare și lipire a cartonului, să ȋncercați și biblioteca, precum și corpurile de iluminat din imaginea următoare.

Am lăsat pentru final cel mai de amploare proiect, canapeaua, deoarece aceasta necesită nu doar o mai mare cantitate de carton (puteti apela la supermarketul din cartier pentru materia primă), dar și abilități crescute ȋn tăiere, lipire și asamblare a cartonului. 

Dacă aveți și voi alte proiecte din carton realizate de voi sau ȋntâlnite la alții, trimiteți-ne poze să ne inspirăm și noi.

Spor la creativitate și la reutilizat!

Sursa foto: funis2cool.com; inhabitat.com; lostateminor.com

2 Responses to Idei… de carton

  1. Arata foarte bine, dar ma gandesc daca e chiar atat de trainic cartonul ca sa-l poti transforma in biblioteca sau masa?

    Cu proxima ocazie am sa incerc si eu sa creez un mobilier din carton 🙂

  2. Paula, din cate stiu pentru obiecte mai solide, gen biblioteca sau masa, se trateaza cu niste rasina epoxica, sau asa ceva, si ii da aceeasi rezistenta ca lemnul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *